خودارضایی نوجوان | راه های درمان خودارضایی در نوجوانان

خودارضایی نوجوان | راه های درمان خود ارضایی

وقتی والدین به نقاط عطف رشد فرزند خود فکر می کنند، اغلب درباره یکی از مسائل مهم دوران رشد آن ها صحبتی نمی کنند. این مسئله، میل به خودارضایی نوجوان و لمس اندام جنسی بدن خود می باشد. نکته اصلی این است که این امر، کاملا رایج و عادی بوده و تقریبا در بیشتر نوجوانان رخ می دهد. این رفتار نیز برگرفته از کنجکاوی فرد نسبت به کشف حس و تغییرات جدید خود است. با این حال، معمولا اولین باری که والدین متوجه این رفتار آن ها می شوند، آن را خجالت آور یا ناخوشایند تصور می کنند. البته این امر هم کاملا عادی است.

نکته حائز اهمیت در این میان، نحوه واکنش شما به خودارضایی نوجوان می باشد. این مسئله برای رشد او بسیار مهم است. گاهی والدین سعی می کنند با نادیده گرفتن آن، به راحتی صورت مسئله را پاک کنند. برخی نیز با رفتارهای تند و محدودیت های سنگین، نوجوان را وادار به ترک این رفتار خواهند کرد. هر دو روش کاملا غلط و زیان بار هستند. بنابراین نحوه چگونگی ارتباط با نوجوان اهمیت زیادی دارد. پس باید چه کرد؟ اگر شما هم دغدغه خود ارضایی نوجوانان خود و نحوه رفتار با آن ها را دارید، در ادامه با ما همراه باشید.

عوارض خودارضایی نوجوان

در رابطه با عوارض خود ارضایی، باورهای غلط بسیاری وجود دارد. البته این عمل به ذهن و جسم کودک آسیب می زند، اما این آسیب ها با آنچه ما گمان می کنیم، متفاوت هستند. برخی از تفکرات اشتباه راجع به عوارض خود ارضایی عبارتند از:

  • کوری کامل
  • کف دست های مودار
  • کوچک شدن آلت تناسلی
  • انحنای آلت تناسلی
  • تعداد کم اسپرم

با این حال نمی توان گفت که خود ارضایی کاملا بی ضرر بوده و انجام آن ایرادی ندارد. عوارض خودارضایی نوجوان به دو دسته فیزیکی و ذهنی تقسیم می شوند. در زیر موارد مربوط هر کدام از آن ها را ذکر کرده ایم:

  • عوارض فیزیکی

عوارض جسمی و فیزیکی خود ارضایی عبارتند از:

  1. ضعف قدرت بدنی

یکی از عواقب طبیعی خود ارضایی، خستگی است. اگر انسان به آن عادت کند، همیشه احساس خستگی خواهد کرد. این خستگی باعث ضعف بدن انسان و اخلال در کارهای او می شود. در نتیجه ایمنی در برابر بیماری ها کاهش می یابد و فرد به زودی بیمار و نحیف خواهد شد. کسانی که بیش از 5 بار در هفته خود ارضایی انجام می دهند، در معرض این مشکلات قرار می گیرند.

       2. بینایی ضعیف

مطالعات نشان می دهند که اکثر نوجوانان معتاد به خود ارضایی، احساس سرگیجه، درد در چشمان و در نهایت تاری دید دارند. البته اینکه شخص به طور کامل کور می شود، یک باور عامیانه و غلط است.

       3. آسیب به اندام های جنسی و ناتوانی جنسی

خودارضایی نوجوان می تواند صدمات زیادی به اندام های جنسی وارد کند. عوارض جنسی خود ارضایی عبارتند از:

  • انزال زودرس
  • ناتوانی جنسی، اختلالات هورمون های جنسی و تناسلی
  • بیماری های مقاربتی و احتمال ناباروری
  • رضایت جنسی ناقص

عوارض خود ارضایی

  • آسیب های روحی و روانی

خود ارضایی می تواند به ذهن و روحیات فرد نیز آسیب بزند. این آسیب ها عبارتند از:

  1. نداشتن حافظه و فراموشی

همانطور که گفته شد، یکی از عواقب خود ارضایی ضعف قوای جسمانی است. که خود اختلالات مغزی را به وجود می آورد. فرد معتاد به خود ارضایی، به دلیل آسیب مغزی، اغلب تمرکز خوبی ندارد.

       2. پرخاشگری و عصبانیت

فرد معتاد به خود ارضایی به راحتی آزرده خاطر شده و عصبی می شود. او علاقه ای به گفتگو با دیگران ندارد و تنهایی را ترجیح می دهد. در نهایت به هنگام ارتباط اولیه با جنس مخالف و انتخاب همسر، موفق نخواهد بود.

      3. احساس عذاب وجدان

یکی دیگر از عوارض روحی خودارضایی نوجوان، احساس عذاب وجدان است. این آسیب را بیشتر می توان یک پیامد دو طرفه دانست. یعنی هم نوجوان و هم والدین در آن مقصر هستند. والدین با ایجاد فضایی سخت گیرانه و سرزنش های نامناسب به هنگام انجام کار غلط، در ذهن کودک باورهای بدی ایجاد می کنند. در نتیجه نوجوان که خود ارضایی انجام داده، با یادآوری سرزنش های احتمالی، احساس عذاب وجدان می گیرد. ترس از اینگونه سرزنش ها او را از بازگو کردن احساسات خود باز می دارد. در نتیجه افسرده و گوشه گیر شده و بیشتر در مشکل خود غرق می شود.

فرد معتاد به خود ارضایی تنهایی را ترجیح می دهد و از مشارکت خود در فعالیت های گروهی لذت نمی برد. از این رو هویت اجتماعی و انسانی این فرد تضعیف شده و جامعه از او یک جوان محروم می سازد. علاوه بر این، فرد در خانواده و جامعه دچار مشکل می شود.

عوارض روحی خودارضایی در نوجوانان

واکنش والدین به خودارضایی نوجوان

بیشتر نوجوانان خود ارضایی می کنند و این معمولا طبیعی است. درست مانند دوران کودکی، فرد با ورود به سن بلوغ، در مورد تغییر بدن و به طور کلی تمایلات جنسی خود، کنجکاو تر می شود. خودارضایی نوجوان واقعا دلیلی برای نگرانی نیست. از این رو اگر متوجه شدید که فرزند شما این عمل را انجام می دهد، دست و پای خود را گم نکرده و واکنش های ناگهانی و تند نشان ندهید. این واکنش ها نه تنها تاثیر مثبتی نداشته بلکه می توانند به او آسیب بزنند. در نتیجه واکنش های بد، دو حالت پیش می آید: نوجوان سرخورده شده و به دلیل عذاب وجدان، دچار افسردگی می شود یا بالعکس، سرکشی کرده و این کار را بیشتر تکرار می کند.

صحبت با نوجوانان درباره خود ارضایی کاملا لازم است اما باید به شیوه درست صورت گیرد. باید در مورد بلوغ و رابطه جنسی با آن ها بحث کنید تا متوجه شوند که چه اتفاقی برای بدنشان می افتد. بنابراین آموزش مسائل جنسی به نوجوانان از اهمیت زیادی برخوردار است.

راه های درمان خودارضایی نوجوان

اگر احساس می کنید که ممکن است فرزند شما معتاد به خود ارضایی شده باشد، باید ابتدا با او صحبت نمایید. سعی کنید طبق اصول گفته شده، واکنش خنثی و آرامی نشان دهید. با صحبت های تند و سرزنش و اغراق در عواقب، او را دچار تنش نکنید. به او نشان دهید که می تواند بی پروایانه در این مورد با شما صحبت کرده و راهنمایی بگیرد. سپس سعی کنید از طریق روش های اصولی به او کمک نمایید. بنابراین در برخورد با نوجوان، چگونگی کنترل خشم والدین اهمیت زیادی دارد.

اولین قدم این است که در مورد آن با یک درمانگر یا سایر متخصصان سلامت روان صحبت فرمایید. به خاطر داشته باشید که همه متخصصان بهداشت کاملا محرمانه عمل می کنند. از این رو هر آنچه درباره آن با روان درمانگر فرزند خود صحبت می کنید، محفوظ خواهد ماند. گزینه های درمانی پیش رو برای خودارضایی نوجوان، شامل روان درمانی یا گفتار درمانی می شود.

بدین ترتیب، پزشک علت اصلی این رفتار را شناسایی می کند. سپس شما و درمانگر فرزندتان می توانید برای ایجاد استراتژی های مقابله و راه هایی برای کاهش یا حذف خودارضایی، با یکدیگر همکاری کنید.

کارهایی که فرزندتان می تواند برای اجتناب و دوری از خودارضایی انجام دهد، عبارتند از:

  • از محرک هایی مانند پورنوگرافی اجتناب کند.
  • در فعالیت های دیگری مانند ورزش یا سرگرمی های جدید شرکت نماید.
  • در موقعیت های اجتماعی، زمان بیشتری را با دیگران بگذراند.
  • بررسی کنید که چگونه با استرس و ناراحتی عاطفی او مقابله کنید و راهبردهای مقابله ای جدید را به او بیاموزید.
  • با مدیریت یک نیاز در یک زمان، آن را به یک هدف قابل کنترل تبدیل کند.
  • درباره مسائل جنسی به طور اصولی تحقیق کرده و اطلاعات خود را افزایش دهد.

شما می توانید به دنبال یک گروه پشتیبانی حضوری یا آنلاین باشید تا مکانی امن برای بحث در مورد مسائل جنسی و خودارضایی نوجوان خود مهیا کنید. بدین طریق می توانید راه های جدیدی برای مدیریت رفتارهای جنسی او بیاموزید.

راه های درمان خودارضایی نوجوان

سرکوب اشتباه خود ارضایی چه عوارضی برای نوجوان دارد؟

به یاد داشته باشید که اگر فرزند شما در حال انجام خودارضایی است، نباید واکنش تندی به او نشان دهید. سعی کنید به خاطر انجام این کار، آن ها را شرمنده و سرزنش نکنید. واکنش ‌های شما مهم هستند، زیرا به پایه ‌ریزی نگرش‌ های کودکان در مورد بدنشان دامن می زنند. خنده، شرمساری یا فریاد زدن، همگی پیام ‌های بسیار خاصی را ارسال می ‌کنند. نوجوانان اغلب به دلیل واکنش های بد، با احساس شرم یا خجالت نسبت به بدن و رفتار خود بزرگ می شوند.

همچنین، واکنش شما در برابر خودارضایی نوجوان، چیزی بیشتر از کلماتی است که می گویید. هنگامی که به رفتار نوجوانان واکنش نشان می دهید، آن ها علاوه بر کلمات، از لحن، صدا، حالت چهره و رفتار شما هم تاثیر می پذیرند. این امر می تواند حتی دیدگاه آن ها را نسبت به روابط جنسی و اندام های جنسی تغییر دهد. در نتیجه این رفتار، ممکن است آن ها از انجام روابط جنسی، ارتباط با جنس مخالف و اندام خود، متنفر شوند. این امر به افسردگی، انزوا و اختلالات دیگر ختم می شود. از طرفی واکنش های بد می توانند نتیجه عکس هم داشته باشند. یعنی ممکن است با پرخاشگری نوجوان مواجه شوید و باعث شود که او این رفتار را مدام تکرار کند.

فرزند شما نباید حس اطمینان و اعتماد خود را نسبت به والدینش از دست بدهد. در این صورت، دیگر هرگز فرصتی برای ورود به دایره اعتماد او نخواهید داشت. در نتیجه ممکن است کارهای اشتباه دیگری نیز مرتکب شود و به شما نگوید. به علاوه، کنجکاوی خود درباره مسائل جنسی را در جامعه و نزد دوستان و افراد ناآگاه پاسخ می دهد. در نتیجه اطلاعات غلط بدست آورده و در زندگی و رفتار خود با دیگران به مشکل می خورد. حتی ممکن است افراد دیگر را مورد آزار قرار دهد.

روش های جلوگیری از خودارضایی

روش های مناسب برای جلوگیری از گرایش نوجوان به خود ارضایی چیست؟

یکی از اصلی ترین راه ها برای جلوگیری از خودارضایی نوجوان، آماده سازی او، پیش از رسیدن به سن بلوغ است. شما باید به طور واضح با او صحبت کرده و شرایطی که در این دوران درگیر آن ها خواهد شد را توضیح دهید. قبل از هر چیز باید به او بگویید که داشتن تمایلات جنسی و کنجکاوی اصلا بد نبوده و خطرناک نیست.

او باید از تغییرات و امیال خود آگاه شده و راه های پاسخ درست آن را پیدا کند. به هیچ عنوان با تهدید، سرزنش، ترساندن و محدود کردن سعی نکنید از خودارضایی نوجوانان جلوگیری کنید. در ادامه، چندین راهکار برای جلوگیری از انجام مکرر این عمل را، آورده ایم.

  1. آموزش جنسی

آموزش جنسی فرآیند کسب دانش و شکل دادن به آگاهی، رویکرد و رفتار نوجوان است. این آموزش ها عبارتند از: شناخت جنسیت خود، آگاهی بر هویت جنسی، شناخت رفتارها و امیال محتمل، رفتار مناسب و اعتماد جنس مخالف به رابطه با ما، عدم آزار دیگران و غیره. این آموزش ها نقش موثری بر رفتارهای سالم جنسی، سلامت روان و پیشگیری از رابطه جنسی اشتباه دارند. هدف از این آموزش ها، عبارتند از: افزایش اعتماد به نفس نوجوانان، بهبود کیفیت تعامل با دیگران و کاهش خسارات ناشی از روابط جنسی سهوی یا عمدی مانند بارداری ناخواسته و بیماری های مقاربتی.

      2. تمرینات بدنی

تمرینات بدنی مزایای زیادی برای سلامتی دارند که عبارتند از: پیشگیری از بیماری ها، کاهش فشار خون، کنترل وزن، افزایش امید به زندگی، بهبود اعتماد به نفس و به ویژه کم کردن تمایلات جنسی و جلوگیری کردن از رفتارهای غیر اخلاقی. علاوه بر این، مطالعات نشان داد که ورزشکاران کمتر از سایرین مضطرب و افسرده هستند.

       3. تنظیم خواب

طبق استانداردهای روانشناسی، خواب نقش بسزایی در آرامش و پیشگیری از خودارضایی نوجوان دارد. برای جلوگیری از رفتارهای جنسی ناهنجار، توصیه می شود نوجوانان زود به رختخواب بروند و صبح زود بیدار شوند. خواب سالم، از اهمیت بالایی برخوردار است.

      4. رژیم غذایی سالم و متعادل

نوجوانان باید غذاهایی بخورند که میل جنسی آن ها را تحریک نمی کند. نوجوانان باید از پرخوری غذاهایی مانند تخم مرغ، خرما، دارچین، پیاز و غیره جلوگیری کنند. علاوه بر این، آن ها باید در زمان مناسب غذا بخورند، زیرا این یکی از دلایلی است که باعث اختلالات خواب می شود.

      5. برنامه نویسی برای اوقات فراغت

فعالیت هایی مانند خوشنویسی، شنا، پیاده روی و غیره می تواند از ناهنجاری جنسی نوجوانان جلوگیری کنند. یکی از عوامل شکل دهی به هویت در نوجوانان، فعالیت هایی است که در اوقات فراغت خود انجام می دهند. هر چه این فعالیت ها بیشتر و مفید تر باشند، فرد اعتماد به نفس بیشتری می گیرد. در نتیجه بهتر در اجتماع حضور یافته و دچار رفتارهای ناهنجار نخواهد شد. حضور پرشور و مفید آن ها در جامعه می تواند به شکل گیری افکار صحیح درباره جنس مخالف نیز کمک کند. بدین ترتیب موجب نا امنی و آزار دیگران نخواهند شد.

راهنمایی و همراهی والدین با فرزند

خودارضایی کودکان

خودارضایی در کودکان یک موضوعی است که بسیاری از والدین و مربیان با آن مواجه می‌شوند. در حقیقت، خودارضایی در کودکان در سنین پیش از نوجوانی، به طور طبیعی و معمول وجود دارد. در این مرحله، کودکان شروع به کشف بدن خود و تجربه لذت‌های جسمانی می‌کنند. در ادامه، به برخی اطلاعات مهم درباره خودارضایی کودکان می‌پردازیم:

  1. طبیعی بودن خودارضایی: خودارضایی در کودکان در سنین پیش از نوجوانی طبیعی است. کودکان بدن خود را بررسی می‌کنند و با حرکات و لمس‌هایی که برایشان لذت‌بخش هستند، آشنا می‌شوند. این فعالیت‌ها می‌توانند نشانه‌های رشد جنسی طبیعی در کودکان باشند.
  2. عدم نیاز به نگرانی: خودارضایی کودکان به طور کلی بی‌خطر است و نیازی به نگرانی شدید نیست. این فعالیت معمولاً به تنهایی در فضای شخصی و بدون هیچگونه ارتباط جنسی با دیگران انجام می‌شود.
  3. پاسخگویی به سؤالات: اگر کودکان سؤالاتی داشته باشند، مهم است که به صورت مناسب به آنها پاسخ دهید. اطلاعات صحیح و به میزان مناسب، می تواند مفید باشد.

چه کسی می تواند به ما در راستای راهنمایی نوجوانانمان کمک کند؟

سر و کله زدن با نوجوانان و مسائل دوران بلوغ آن ها، یکی از دغدغه های اصلی والدین است. نوجوانان در این سن بسیار حساس هستند و کوچکترین برخورد اشتباه با آن ها، می تواند به روحیاتشان آسیب بزند. شما باید بدانید کجا با آن ها راه آمده و کجا با تحکم رفتار کنید. یکی از مسائلی که والدین باید درباره نحوه برخورد با آن بدانند، خودارضایی نوجوان است. بدلیل باورهای عامیانه، اکثر والدین از صحبت درباره این موضوع واهمه داشته یا خجالت می کشند.

اگر شما هم نگران مواجه شدن با این موضوع هستید، مجموعه پناه سبز در کنار شما خواهد بود. مجموعه روانشناسی ما با تمرکز بر روابط میان والدین و نوجوانان و مهارت های آن ها، آموزش ها و مشاوره های مختلفی ارائه می دهد. برای اطلاعات بیشتر به سایت ما مراجعه و می توانید از دوره های مختلف همچون دوره والدین مشاور که در سایت قرار دارد بهره مند شوید.

منبع: medicalnewstoday

پناه سبز

سوالات متداول

  • چه روش هایی برای جلوگیری از خودارضایی نوجوان وجود دارد؟

برای جلوگیری از گرایش نوجوان به خودارضایی می توان به روش هایی همچون آموزش مسائل جنسی به نوجوانان ، تنظیم خواب، تمرینات بدنی، رژیم غذایی درست و برنامه ریزی برای اوقات فراغت اشاره کرد.

  • والدین چه واکنشی نسبت به خودارضایی نوجوان باید از خود نشان دهند؟

اگر متوجه شدید که فرزند شما این عمل را انجام می دهد، دست و پای خود را گم نکرده و واکنش های ناگهانی و تند نشان ندهید. این واکنش ها نه تنها تاثیر مثبتی نداشته بلکه می توانند به او آسیب بزنند. در نتیجه واکنش های بد، دو حالت پیش می آید: نوجوان سرخورده شده و به دلیل عذاب وجدان، دچار افسردگی می شود یا بالعکس، سرکشی کرده و این کار را بیشتر تکرار می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *